גורמי לחץ והשפעתם על הבריאות הנפשית

גורמים ללחץאיך נראה לחץ מתקרב? איך אפשר לדעת שאתם מתקרבים למקומות של הלחץ, ומה הוביל לשם? מה הקשר בין גורמי סטרס, האלמנטים השונים שמשפיעים על רמות הסטרס שלכם, לבין הטריגרים למצבי חרדה?

אין תשובות אובייקטיביות, שאולי היו מסבירות את תופעת הסטרס אצל כולם. אצל כל אדם ישנם גורמי לחץ אחרים, אשר מפעילים את תגובות הלחימה או בריחה אצלו באופן ייחודי, ולא תמיד ניתן לצפייה מראש.

עם זאת, אפשר לזהות את גורמי הסטרס הסובייקטיביים לכם, אם רק תהיו קשובים לנפשכם וגופכם, תהיו מודעים לתופעת הסטרס על נגזרותיה והשפעותיה עליכם, ולא תעלימו עין ברגעים המכריעים. ננסה למצוא את הדרך לזהות את גורמי הסטרס, כיצד נראה הלחץ ומהי השפעתו על הגוף והנפש, ואיך אפשר ברגעי האמת לעשות משהו בנידון – לפני שהמצב יוצא מכלל שליטה.

גורמי סטרס: כל אדם חווה זאת אחרת

אפשר לומר כי בחיים שלנו ישנם גורמי סטרס אשר משפיעים על כל אדם באופן אחר, חלקם יותר וחלקם פחות. אפשר לקבץ אותם לקבוצות או סוגים של גורמי סטרס, על פי השיוך הכללי שלהם למרחב החיים הפרטיים של כל אדם: גורמי סטרס הקשורים בחיי המשפחה; גורמי סטרס הקשורים בעבודה; גורמי סטרס הקשורים בחיים האישיים ותרבות הפנאי; גורמי סטרס הקשורים במרחב החברתי-פוליטי; גורמי סטרס הקשורים במרכיבים כלכליים.

כל אחת מקבוצות אלו, יכולה להכיל אינספור גורמי סטרס, אשר עבור אדם אחד יהיו קריטיים ומשמעותיים, ועבור אחר חסרי משמעות ועניין פשוט להתמודדות. כך למשל, ייתכן ואדם אחד יחווה שינויים פוליטיים (אפילו בחירות לצורך העניין) כגורם מעורר, אשר חייבים לפעול, להניע אנשים לפעולה, לדבר על זה, להשפיע, וכמובן גם רגע ההצבעה עצמו אשר עלול להיות מעורב ברגשות ולחצים רבים.

בעוד אדם אחר יתייחס לסיטואציה זו באדישות, ללא התרגשות וללא עניין. עבור הראשון, ייתכן ותרחיש הבחירות יהווה גורם מלחיץ ביותר, ועבור השני עניין פעוט וחסר חשיבות.

השימוש בדוגמת הבחירות הינו מכוון, מאחר והוא מרמז כיצד דבר שלכאורה אינו קשור ללחצים שאנו חווים על בסיס יומי יכול להיות מהותי ביותר עבור אדם מסוים. באותו האופן, כל גורם במרחב החיים יכול להוות טריגר ללחצים, מועקות, סטרסים ובסופו של דבר גם אולי חרדה. מבחינה זו, גם הדברים אשר מסבים לנו הנאה (כמו להשתתף במשחקי כדורגל עם חברים) יכול להיות גורם לחץ, כאשר המשחק הופך מרגע של שחרור וכיף לעניין תחרותי, מהותי, אשר יש לקחת ברצינות חמורה.

כיצד נראה סטרס בסיטואציות שונות

  • גורמי סטרס הקשורים בחיי המשפחה – בתא המשפחתי שינויים לרוב ניכרים באופן משמעותי. בעוד בחיי היום-יום, האנשים סביבנו לא תמיד מודעים או יכולים לזהות שינויים קלים במצבי הלחץ בנו, דווקא בבית, איפה שאנחנו מרגישים נוח ביותר, שם אנחנו מרשים לעצמנו "להתפרק", וגורמי הסטרס יכולים להיות ניכרים ביותר.

כך למשל, עצבים, כעסים ואגרסיביות הופכים להיות גלויים על פני השטח, לרוב עם פתיל קצר, חוסר סבלנות או סובלנות משמעותיים. אדם הסובל מסטרס יביע התנהגות כזו, אולי אפילו ישבור דברים, או יהיה חסר מנוחה באופן כללי. לרוב יהיה ביטוי לכך בהתקשרויות הבינאישיות, בתקשורת הכללית, ואולי אפילו התנהגות נמנעת.

בין גורמי הסטרס יכולים להיות בעיקר בעיות בינאישיות בזוגיות, מצב כלכלי קשה במשפחה, התמודדות לא פשוטה עם מצבים כגון אבל, אובדן, וכדומה. בנוסף לכל אלו, במשפחה יכול הסטרס למצוא מפלט אשר במקומות אחרים לא מצא, כגון בעיות ולחצים בעבודה אשר נותנים ביטוי דווקא בתוך התא המשפחתי. במצבים כאלו, ייתכן כי האדם החווה סטרס יהיה עצבני בבית, יפרוק את כעסיו על מקום העבודה, על הבוס, וכדומה, בעוד שהבעיה איננה כלל בבית או במשפחה.

 

  • גורמי סטרס הקשורים בעבודהעבודתו של אדם הינה אחד הדברים החשובים והמהותיים ביותר. העבודה מספקת יציבות כלכלית ותעסוקתית, היא קשורה בזהות של האדם, והיא גם מספקת מרחב אישי בתוך סיטואציה חברתית. בכל עבודה מופיעים גורמי לחץ, זהו דבר טבעי ונורמטיבי. עם זאת, יכולות להיות לגורמי הסטרס השפעה מכרעת כאשר מדובר בלחץ תדיר, המערער או מסכן את מעמדו של האדם בעבודה או מחוצה לה.

גורמי סטרס יכולים להיות פיטורין של העובד או מקורביו, שינוי תפקיד, העלאה או הורדה בדרגה, שינויים הקשורים בשכר (לרוב לרעה אך לא בהכרח), שינויים ברווחת העובד (למשל צמצום מרחב העבודה האישי), שינוי מנהלים, שינויים בצוות, תנאי עבודה לא נוחים ומפריעים, ריבוי משימות, דדליינים קצרים, פרויקטים אשר נתפסים כבעלי חשיבות אדירה, עבודה הכוללת מרכיבי סיכון, ועוד.

 

  • גורמי סטרס הקשורים בחיים האישיים ותרבות הפנאי – ישנם גורמי סטרס אשר קשורים במרחב החיים האישי אשר אינם קשורים באופן ישיר במשפחה או בעבודה. למשל, אנשים אשר נהנים מאוד מספורט ומוצאים בכך שחרור אשר לפתע חווים פציעה המגבילה אותם עלולים לחוות סטרס בתצורות שונות. המרחב האישי הינו חשוב במיוחד לכל אדם, אך לעיתים הוא גם עלול לתפוס ממד קיצוני לכיוון השני – ספורט אקססיבי למשל, אשר בו ישנו צורך בגורמי סיכון הולכים ומתגברים, בחוויה הנלווית אל אתגר עד הקצה, וכדומה. כמו כן, גם הגיל הינו גורם יש לקחת בחשבון, מה שפעם היה נתפס כאתגר כיפי יכול בגיל מאוחר להחוות תחילה ככזה אך לפתע כסכנה, כקושי, וכמקור עצום לחרדה.

כמובן שהחיים האישיים כוללים גם את המרחב החברתי – בעיות בין חברים, ריבים, סכסוכים, סיטואציות קשות כגון אבל או אובדן, וכדומה. כאשר ישנם צרות במרחב האישי, דרישות לא נעימות, תביעות, סיטואציות בין-חברתיות אשר מעיבות ומקשות על האדם, אלו יכולים להיות גורמי סטרס משמעותיים.

 

  • גורמי סטרס הקשורים במרחב החברתי-פוליטי – המרחב הציבורי יכול להיות מעיק ומקשה, במיוחד לאנשים אשר עבורם ישנו משהו אישי וקריטי בסיטואציות ציבוריות/פוליטיות. כך למשל, בחירות או שינויים פוליטיים ברמה המדינית בהחלט יכולים להיות מקור לסטרס, וגורמי סטרס יכולים להיות בחירות, קמפיינים, השתתפות בהפגנות, פעילות אקטיביסטית, וכדומה. ההתקלות בהתנגדות, למשל, יכולה גם היא להוות גורם סטרס, כך למשל התקליות בהפגנות עם המשטרה או גורמי אכיפה, ולעיתים אפילו מריבה או ויכוח פוליטי סוער. פעמים רבות גם ניתן לזהות קשר של הסטרס הנלווה לסיטואציות אלו אל מקור אישי, כגון מצוקה של אדם קרוב אשר משפיעה על עמדה פוליטית ונטייה להיכנס לעימותים רגשיים.

מעבר למרחב הפוליטי בפני עצמו, גם שינויים במרחב החברתי-ציבורי יכולים להיות גורמי סטרס כגון – שינויים אזוריים (הקמת מפעל מזהם בישוב מגורים), שינויים בחקיקה (אכיפה מוגברת של דברים מסוימים למשל), השתתפות בוועד עובדים או וועד הורים, מעורבות חברתית כזו או אחרת, וכדומה. בכל אחד מהסיטואציות הללו והמציאות הלוחצת יכולים להיות אינספור גורמי סטרס אשר קשורים בלחצים, תחושות קשות, פחדים, וחששות מהותיים מהעתיד.

 

  • גורמי סטרס הקשורים במרכיבים כלכלייםללא ספק מצב כלכלי בעייתי הינו קרקע פורייה לסטרס ודחק. מעבר לקושי הכלכלי, נלווים לכך גם לחצים מגורמים שונים כגון הבנק, מוסדות המיסוי או החוק, בתי משפט לעיתים, הוצאה לפועל, ועוד. מעורבות גורמי האכיפה הינה גורם סטרס מהותי בפני עצמו, אך גם בלעדי אלו עצם הקושי הכלכלי, הניסיון להתמודד עם המצב הקשה ללא הצלחה או בקושי רב, שעות עבודה נוספות, לחצים במשפחה הנלווים לכך, ועוד – כל אלו יכולים להוות גורמי לחץ הולכים ומתגברים עם הזמן.

בעוד כל אחד מאפיקים אלו היכולים לכלול גורמי סטרס רבים ומשונים מופרדים כאן באופן קטגורלי מסודר, במציאות לרוב נתקלים בגורמי סטרס בכל אחד מהאפיקים הללו ופעמים רבות במקביל או עם קשר זה לזה. חשוב לזכור כי גורמי הסטרס בפני עצמם לא בהכרח מעוררים מצבי חרדה, אלא משהו באופן שבו האדם חווה את גורמי הסטרס. זאת אומרת, גורם הסטרס בפני עצמו יכול להשפיע באופנים שונים על אנשים שונים, וחשוב להקשיב ולהבין מה עובר על האדם החרד באופן ספציפי, באופן הייחודי לו.

דילוג לתוכן