כל אדם דואג מפעם לפעם, התנהגות מובנת מאליה ואפילו מתבקשת. בדרך כלל יש מקור מסוים לדאגה, למשל קשיים שאנו חווים מבחינת תעסוקה, לימודים, מצב כלכלי, יחסים אישיים וכן הלאה.

מהם תסמיני הפרעת חרדה מוכללת?
הפרעת חרדה מוכללת, או בקיצור GAD (Generalized Anxiety Disorder), עשויה להיות מאופיינת בכמה דרכים. האבחנה הרשמית מדברת על אדם אשר מפגין חרדות ודאגות מוגזמות בחלק גדול מהזמן, לתקופה של שישה חודשים לפחות, תוך קושי וחוסר יכולת לשלוט בממדי הדאגה.
חשוב לציין שהפרעת חרדה מוכללת עשויה להיות נלווית להפרעות נפשיות אחרות. כמו כן בחלק מהמקרים יש קושי מסוים לאבחן אותה, מכיוון שהפרעות נפשיות נוספות עשויות להיות כרוכות בתסמינים דומים: למשל הפרעת חרדה חברתית, הפרעת חרדה כפייתית, פוסט טראומה ועוד. לכן חשוב לגשת בהקדם האפשרי לצורך אבחון על ידי בעל מקצוע.
האם ניתן לטפל בהפרעת חרדה מוכללת?
לדעת מומחים רבים הטיפול האופטימלי והיעיל ביותר בבעיה הוא טיפול התנהגותי-קוגניטיבי. הטיפול יוצא בדרך כלל מנקודת הנחה שתוצרי החשיבה השליליים הנובעים מהתסמונת עלולים להיגרם עקב דפוס של הכללת יתר: כלומר אדם שנתקל במקרה שלילי כלשהו, או בסיבה אמיתית לדאגה, ומשליך ממנה על שאר המצבים שהוא נתקל בהם. הטיפול במקרה הזה יכול להיות מבוסס על כלים מגוונים לשינוי דפוסי המחשבה והתנסות הלכה למעשה בסיטואציות שעשויות ליצור אצלו דאגה או חרדה. כשהוא מקבל כלים להתמודדות עם המצבים האלו ולהבנת המקור שלהם, ייתכן מצב של שיפור הדרגתי בתסמינים.
עוד ניתן לשלב טיפולים משדות משחק אחרים, דוגמת דמיון מודרך, טיפולים קבוצתיים או זוגיים, טיפויל ביופידבק ועוד.
Psychological treatment of generalized anxiety disorder: A meta-analysis
Generalized Anxiety Disorder in Adults – NHS