סוגי חרדות

סוגי חרדותלכל אדם החולשות והחוזקות שלו, ואותו הדבר תקף גם בנוגע לחרדות. מאחר והמקורות לחרדה יכולים להיות מגוונים, ממש כשם שהמקורות לסטרס יכולים להיות שונים ומשונים, ניתן לאפיין את החרדה בהקשר של הופעתה.

למשל, חרדה אשר מקושרת עם הופעה או עמידה בפני קהל יכולה להיות מקור עצום לחששות, לחצים וקשיים נפשיים.

בעוד שהביטוי החיצוני של חרדה, חרדת קהל, קשור למצב, בתוך הנפש  מתרחש עולם של תהפוכות, חששות, רגשות קשים ומחשבות המציפות את התודעה. באופן דומה, כך גם מגיב גופו של האדם בהתקף החרדה.

סוגי חרדות וההשלכות הפסיכולוגיות

הסוגים העיקריים של חרדות כוללים:

חרדת קהל

כפי שכבר הוזכר, חרדת קהל היא מצב הנובע מהצטברות לחצים ועומסים נפשיים מגיעה לשיאה, רגע לפני ההופעה בפני קהל. בשל הממד הפומבי-חברתי של עמידה בפני קהל, יכולה הסיטואציה להתקשר עם מחשבות כגון – שיפוטיות המופנית כלפי הדובר, חוסר בטחון, חוסר מוכנות, או הערכה עצמית נמוכה.

ברגע האמת, הלחץ מכריע את הדובר, ובשל העומס הנפשי, החששות המצטברים, יכול להופיע התקף החרדה באופנים שונים. כבכל מצב אשר בו הגוף נכנס למגננה מהסוג של "לחימה או בריחה", אם נחוש האדם להתמודד עם הלחץ עלול התקף החרדה להתגבר, ממש כשם שאם הוא יבחר לעזוב ולוותר. זאת מאחר ולא ההחלטה היא הקובעת, אלא ההקשר הנפשי, המחשבות המלוות את הבחירה ("אתה חלש!" או "זה קטן עליך, קצת כאב – תתגבר!").

חרדת בחינות: במיוחד במבחנים חשובים

חלק מהאנשים מתייחסים למבחנים כאל מצבים גורליים הקובעים את עתידם.במצבים אלו, הלימודים לקראת הבחינה הופכים להיות דבר מהותי בחייהם, זאת לצד תחושות לא פשוטות של חוסר בטחון, חששות כבדים, לעיתים גם חוסר שינה, עייפות, תשישות, וכדומה.

כאשר מגיע רגע האמת, או בסמוך אליו, יכול הנבחן לחוש במצוקה ועומס נפשיים עצומים. ברגעים אלו יתכן התקף חרדה, כאשר הגוף והנפש אינם יכולים לשאת יותר בעומס המצטבר הנפרש על פני תקופה כה ארוכה.

חרדת ביצוע

כאשר מדברים על בעיות בתפקוד המיני בהקשר של חרדת ביצוע, לרוב מדברים על אין-אונות ובעיות גבריות. עם זאת, חרדת ביצוע יכולה לקרות בקרב שני המינים, וללא שום קשר לניסיון מיני קודם. במצב זה, הלחץ הנפשי מוביל לחרדה ממשית ואי-תפקוד.

התחושה המלווה את הרגע איננה מן הרגיל, אלא הגוף והנפש מוצפים בתחושות קשות, חששות, קשיים ואולי אף התנהגות נמנעת אשר איננה אופיינית או קשורה לרצונו של האדם. החרדה למעשה אינה מאפשרת למפגש המיני התקיימות, כתוצאה מהצפה נפשית מהותית, ובמקרים מסוימים אף עם תסמינים של קשיי נשימה, כאבי ראש ומגרנות, דופק מואץ ולחץ דם גבוה.

חרדת נהיגה

חרדת נהיגה היא מצב נפשי המתבטא בלחץ המלווה לנהיגה בכביש. אומנם אכן מדובר בסיטואציה בעלת סיכון, עם אחריות אישית כבדה לאדם מאחורי ההגה, אך החרדה עצמה אינה קשורה בהכרח בעובדות מסוג זה. חרדת הנהיגה מתאפיינת ברמות הלחץ הסובייקטיביות שבנפשו של האדם מקושרות עם חווית הנהיגה.

חרדה זו, ככל האחרות, יכולה לקרות גם לאדם מנוסה בנהיגה מזה שנים רבות. זאת מאחר ואין היא קשורה בפוביה, אין זה פחד כללי מנהיגה, אלא חשש אמתי המתקשר לסיטואציה או חוויה אחרת המציפה את האדם בלחץ נפשי. כך, למשל, מקרה של תאונה קשה בעבר יכול להוות מקור לחרדת נהיגה נוכחית, ברגע האמת.

חרדה חברתית: מצב נפשי נפוץ

חרדה חברתית מתקשרת לקשיים הנפשיים המלווים את האדם בסיטואציות חברתיות – בין אם בהקשר התפיסה או התדמית העצמית, בעיות אישיות או בינאישיות, או קשיים אחרים הקשורים בנפשו של האדם. בחרדה חברתית, העומסים הנפשיים הקשורים בסיטואציית ההחברות מגיעים לכדי עומס בלתי נסבל, עד כדי התרסקות קטנה או גדולה המגיעה לכדי ביטוי במובנים נפשיים וגופנים כאחד.

בעוד ייתכן ואותו אדם יסתדר בסיטואציות חברתיות באופן כללי, ברגע האמת – בסיטואציה חברתית נתונה – יכול להתרחש התקף החרדה.

סוגי החרדות הנפוצות לעיל יש בכולן מן המשותף – התרחשות נפשית של עומס ולחץ בלתי נסבלים, המתרחשים ברגע נתון בין אם נחווה כדוגמתו בעבר או לא. זוהי למעשה הצפה של הנפש, אשר בהקשר מסוים וברגע מסוים חונק את האדם (לעיתים מטאפורית ולעיתים באופן ממשי למדי) בתצורת התקף החרדה.

 

אולי יעניין אותך לקרוא גם:

חרדת טיסה: כל מה שצריך לדעת על הפחד שמרתק אותנו לארץ הקודש

טיפול התנהגותי קוגניטיבי בחרדות: לשלוט בחרדות בלי תרופות ועם תמיכה מקצועית

בעיות וקשיי נשימה בעקבות לחץ וחרדה – אפשר להקל על המצב בכמה צעדים פשוטים

דילוג לתוכן