פסיכולוג – מי יכול לעסוק בפסיכולוגיה בישראל? ואילו סוגי התמחות קיימים בפסיכולוגיה?

בקרב הציבור הרחב קיים לעיתים חוסר הבנה בנוגע להבדלים בין פסיכולוג לבין פסיכיאטר. על פניו, ישנו דמיון מסוים בין שניפסיכולוג המקצועות ולכן ניתן להבין את מקור הבלבול. עם זאת, כשנכנסים בעובי הקורה, מגלים כי רב השוני על הדמיון. ההבדל המרכזי והחשוב ביותר בין פסיכולוג לבין פסיכיאטר, בא לידי בעובדה שפסיכיאטר הוא רופא, בעוד שפסיכולוג יכול באופן עקרוני להיות רופא אך כדי לעסוק בפסיכולוגיה, אין צורך בלימודי רפואה.

פסיכולוג לפיכך הוא בעל תואר שני לפחות, שקיבל אישור ממשרד הבריאות לעסוק בפסיכולוגיה. זהו המצב נכון להיום במדינת ישראל אך יש לציין כי במדינות אחרות, רק בעלי תואר שלישי יכולים לקבל אישור לעסוק בפסיכולוגיה. בארצות הברית למשל, לא ניתן לעסוק בתחום מבלי להגיש עבודת דוקטורט בפסיכולוגיה.

באילו תחומים פסיכולוגים יכולים להתמחות בישראל?

ישנם ענפים מסוימים בתחום הפסיכולוגיה שכדי לעסוק בהם, יש לעבור התמחות מיוחדות. סך הכול חוק הפסיכולוגים מכיר בשש התמחויות שונות להלן:

  • פסיכולוג קליני – נכון להיום יש בישראל מעט יותר מ-5,000 פסיכולוגים קלינים, המתמחים באבחון של מטופלים בעלי קשיים רגשיים, הפרעות אישיות והפרעות נפשיות ובטיפול בהם. הפסיכולוג הקליני מאבחן ומטפל במטופלים בגילאים שונים ובמגוון רחב של אוכלוסיות.
  • פסיכולוג חינוכי – הפסיכולוג החינוכי עוסק באבחון של תלמידים וטיפול בהם וכן בייעוץ לצוותים חינוכיים (מורים, מנהלי בתי ספר וגננות) והורים במסגרות החינוכיות השונות. בישראל ישנם כיום מעט יותר מ-2,500 פסיכולוגים חינוכיים.
  • פסיכולוג חברתי-תעסוקתי-ארגוני – פסיכולוגים העוסקים בתחום זה מתמחים בייעוץ לארגונים, קבוצות ועסקים בתחומים הנוגעים להשתלבות הפרט בארגון כמו השמת עובדים, פסיכולוגיית צוות ומנהיגות וכן בנוגע ליעילות ארגונית. בנוסף פסיכולוג חברתי-תעסוקתי-ארגוני עוסק בהכוונה לבחירת קריירה ובייעוץ לפרטים בתחומים תעסוקתיים שונים.
  • פסיכולוג התפתחותי – פסיכולוג התפתחותי מחזיק במומחיות באבחון וטיפול בילדים לפני גיל בית הספר היסוד, בפעוטות ובתינוקות ובנוסף בייעוץ להוריהם. בישראל ישנם כיום פחות מ-400 פסיכולוגים התפתחותיים.
  • פסיכולוג שיקומי – תחום הפסיכולוגיה השיקומית עוסק באבחון וטיפול באנשים המתמודדים עם מוגבלויות שונות ובכלל זה מוגבלויות גופניות, רגשיות ושכליות. הכוונה היא למטופלים שסובלים ממוגבלויות אלו כתוצאה ממחלות, תאונות ועוד. סך הכול רשומים בישראל מעט יותר מ-450 פסיכולוגים שיקומיים.
  • פסיכולוג רפואי – פסיכולוג רפואי הוא מומחה בטיפול הן בחולים העומדים לקראת טיפולים רפואיים שונים או אחריהם והן בבני משפחותיהם וכן במתן ייעוץ לחולים ובני משפחותיהם. כמו כן פסיכולוגים רפואיים עוסקים בייעוץ לצוותי רפואה. פסיכולוגים רפואיים מועסקים במסגרת רפואיות שונות בדגש על בתי חולים, כשבישראל ישנם כיום כ-330 פסיכולוגים רפואיים.
  • התמחויות נוספות – מעבר להתמחויות שהוזכרו לעיל, ישנן עוד התמחויות רבות שעדיין אינן מוכרות בישראל אך זוכות להכרה במדינות אחרות בעולם. הכוונה היא לתחומים שונים בפסיכולוגיה הדורשים אף הם הכשרה מיוחדת. כך לדוגמה ישנן מדינות שבהן ניתן לקבל הכרה כפסיכולוג-סקסולוג, פסיכולוג קוגניטיבי ונוירופסיכולוג.

אילו הבדלים נוספים קיימים בין פסיכולוג לבין פסיכיאטר?

כפי שציינו בפתח הדברים, ההבדל הבסיסי ביותר בין פסיכולוג לפסיכיאטר הוא שפסיכיאטר הוא רופא לכל דבר ועניין. מתוקף כך, פסיכיאטר רשאי לרשום למטופליו מרשמים לתרופות פסיכיאטריות שונות. פסיכולוג לעומת זאת, אינו רשאי לעשות זאת. עם זאת, פסיכולוג יכול להפנות את המטופלים שלו לפסיכיאטר על מנת שזה האחרון ירשום להם את התרופות הדרושות להם.

הבדל חשוב נוסף בא לידי ביטוי בהיקף הסמכויות של אנשי המקצוע השונים. כך למשל, במדינת ישראל הפסיכיאטר המחוזי רשאי לאשפז אדם באשפוז כפוי בהתקיים תנאים מסוימים בעוד שפסיכולוג אינו רשאי לעשות זאת. כמו כן כפי שניתן להבין, פסיכיאטר מתמקד באבחון וטיפול במצוקות, הפרעות ובעיות הקשורות לבריאות הנפש וזאת בעוד שישנם לא מעט פסיכולוגים שכלל לא מטפלים בפרטים ולא עוסקים בטיפול בבעיות נפשיות.

מעבר לכל זה, ישנם מקרים שבהם יש לבצע מבחני אישיות שונים הנקראים מבחנים פסיכודיאגנוסטיים. מבחנים אלה מועברים על ידי פסיכולוגים קלינים ולא על ידי פסיכיאטרים. לפיכך בדיוק כפי שהפסיכולוג יפנה מטופל לפסיכיאטר לצורך הערכה פסיכיאטרית, כך הפסיכיאטר עשוי להפנות את המטופל לפסיכולוג לצורך מעבר של מבחן פסיכודיאגנוסטי.

האם יש הבדל בין פסיכולוג לבין פסיכותרפיסט?

פסיכותרפיה היא טיפול נפשי המבוסס על שיחה בין המטפל למטופל כך שגם הפסיכולוג וגם הפסיכיאטר מטפלים הלכה למעשה באמצעות פסיכותרפיה. עם זאת, גם עובדים סוציאליים לצורך העניין וכנ"ל לגבי מטפלים באמנויות, רשאים לעסוק בתחום. עם זאת, כיוון שמדובר בתחום פרוץ, כל אדם באשר הוא יכול להעניק טיפול פסיכותרפי, כל עוד הוא לא מציג את עצמו כמטפל מוסמך בזמן שאינו כזה.

בהקשר זה חשוב לציין כי בניגוד לאמונה הרווחת, אין זה נכון שפסיכיאטרים מטפלים במטופלים שלהם רק באמצעות תרופות, שכן האמת היא שפסיכותרפיה מהווה נדבך חשוב בעבודתו של הפסיכיאטר. למעשה פסיכיאטרים רבים עוברים הכשרות מיוחדות מיוזמתם בתחום הפסיכותרפיה, על מנת להעשיר את ארגז הכלים שלהם ולשפר את יכולות הטיפול שלהם.

 

אולי יעניין אותך גם:

אבטלה, דכאון וחרדה: איך יוצאים ממגעל הקסמים הזה?

לחץ וחרדה – שיטות התמודדות וטיפולים

תרפיה באמנות לחרדות – הפגת סטרס באמצעות טיפול באמנות

לחרדה יש יותר מצורה אחת – מדריך הכרות עם סוגי חרדות

דילוג לתוכן