חרדה היא בין ההפרעות הפסיכיאטריות השכיחות ביותר באוכלוסייה הכללית ואף נראה כי בשנים האחרונות, שכיחותה נמצאת במגמת עלייה. החרדה יכולה לבוא לידי ביטוי במגוון דרכים ובנוסף יש לציין כי ישנם מספר סוגים של הפרעות חרדה. בין השאר מדובר בפוביות למיניהן, הפרעת חרדה מוכללת כמו גם חרדה חברתית. מידת החומרה של הבעיה, הסוג הספציפי שלה ומידת ההפרעה שלה לרמת התפקוד של המטופל, הם בין הגורמים המרכזיים המשפיעים על אופי הטיפול.
אילו תרופות פסיכיאטרים יכולים לרשום למטופלים הסובלים מחרדה?
קצרה היריעה מלפרט אודות כל סוגי התרופות המשמשות כיום לטיפול בהפרעות חרדה. על קצה המזלג ניתן לכתוב כי נהוג לסווג את התרופות השונות למספר קבוצות מרכזיות. בראש ובראשונה יש להזכיר את התרופות שמשמשות לטיפול בחרדה שהינן בעלות השפעה מהירה. ההשפעה של התרופות במשפחה זו מורגשת תוך מספר דקות מרגע הנטילה ומשך ההשפעה שלהן עומד על מספר שעות בלבד. הכוונה היא בעיקר לאנטי-היסטמינים, חוסמי בטא ותרופות הרגעה שונות.
הקבוצה השנייה כוללת תרופות שדורשות תקופת הסתגלות מסוימת, הניטלות לאורך תקופה ממושכת. בקבוצה זו ישנן תרופות שונות המשמשות בנוסף לטיפול בדיכאון כמו תרופות ממשפחת ה-SNRI, ממשפחת ה-SARI, נוגדי דיכאון ציקליים ועוד. כמו כן ישנן תרופות הניתנות במצבים חמורים יחסית, השייכות למשפחת התרופות האנטי-פסיכוטיות, בשנים האחרונות נעשה שימוש הולך וגובר בקנביס כטיפול יעיל נגד חרדות וישנן גם תרופות המבוססות על חומרים דמויי הורמונים המשמשות לטיפול בחרדה (Bioidentical hormone replacement therapy).
מהו תפקידו של הפסיכיאטר במסגרת הטיפול בסובלים מחרדה?
במקרים שבהם התרופות לא משיגות את מטרתן, יתכן שלאורך הזמן הפסיכיאטר יחליט להגדיל את המינון וכן יתכן שיחליט לשנות את סוג התרופה. מעבר לכך, במסגרת המעקב יש לשים לב לתופעות לוואי כאלו ואחרות, שכן במקרים שבהם מתעוררות תופעות לוואי משמעותיות, קרוב לוודאי שיהיה צורך להפסיק באופן מבוקר את השימוש בתרופה ולהחליפה בתרופה אחרת.
מקורות ולקריאה נוספת:
Hormone therapy for anxiety in Connecticut – hormone replacement therapy center
About Anxiety disorders – your health in mind