השימוש בקנאביס (מריחואנה) לצרכים רפואיים מעורר דיון ער בישראל בשנים האחרונות. בצד החיובי, רבים מצדדים בקנאביס ככליהאם קנאביס יעיל לסובלים מחרדות? התמודדות יעיל עם מגוון מצבים רפואיים ונפשיים שהרפואה המודרנית לא בהכרח יכולה להם. מן העבר השני של המשוואה, רבים יצביעו על הסיכונים שבשימוש בקנאביס, כולל תופעות הלוואי וסכנת ההתמכרות.

במאמר הבא נתייחס לסוגיה נוספת אשר גם לגביה יש מחלוקת של ממש, והיא הקשר בין קנאביס לבין חרדות. הקנבינואידים (החומרים הפעילים) שבקנאביס נקשרים כידוע לקולטני המוח, חלקם מרוכזים באמיגדלה, מה שמשפיע על המערכת ההורמונלית ועשוי ליצור תגובות עצביות שונות. אז האם קנאביס עשוי להעלים חרדות, או שמא בכוחו השלילי להגביר חרדות? אתם מוזמנים לקרוא ולשפוט בעצמכם.

טיעוני המצודדים בהשפעה החיובית של קנאביס על הסובלים מחרדות

המצדדים בשימוש בקנאביס רפואי ובהסדרתו בחוק יצטטו ככל הנראה מחקרים רבים שמראים כיצד הוא יכול לסייע להתמודד עם מצבים שונים, כאשר חלק מהמחקרים עוסקים בחרדות באופן ישיר. לקנאביס יש כידוע אפקט מרגיע מאוד על הגוף, שגם עשוי להפחית במידה משמעותית את ממדי החרדה שהאדם חווה. עיקר ההשפעה כאן לדעת החוקרים היא בטווח הקצר, אולם יש לכך חשיבות מכרעת בשיפור איכות החיים והתפקוד היום-יומי של אנשים הסובלים מחרדות.

כך למשל במחקר שנערך על ידי חוקרים באוניברסיטת וושינגטון לפני שנים ספורות, נבדקה השפעת הקנאביס על כ-12,000 אנשים המטופלים בקנאביס בעקבות חרדות או דיכאונות. החוקרים ראו שתסמיני החרדה והלחצים אצל הנבדקים הופחתו בכ-58%, כאשר שאיפה מינימלית סייעה קודם כל לשכך את תסמיני הדיכאון. במקרה של שתי שאיפות קנאביס, נצפתה לדברי החוקרים הקלה בתסמיני החרדה.

מהם טיעוני המתנגדים?

רבים מבין משתמשי הקנאביס, וכמובן שגם המתנגדים לכך, יצביעו על ההשפעות השליליות של הקנאביס על הגוף והמוח. חרדה נכנסת לתמונה בנקודה הזו בדיוק. ישנם לא מעט מחקרים המסבירים כיצד קנאביס עלול לעורר חרדות, ובמקרים קיצוניים גם לגרום למצבים של פסיכוזה.

מחקר מקיף שפורסם בשנים האחרונות בחן מחקרים ונתונים סטטיסטיים. נמצא כי צרכנים קבועים של קנאביס, בין אם לצרכים רפואיים ובין אם למטרות אחרות, נוטים להיות חרדים יותר מאשר אנשים הנמנעים מקאנביס. עם זאת, על פי גישת השימושים והסיפוקים – הרלוונטית בחקר התקשורת אבל גם בעולמות אחרים – ניתן לטעון שחלק גדול מהאנשים הנוטים לחרדה צורכים קנאביס באופן עצמאי, על מנת להתמודד עם התסמינים שהם חווים.

אז האם מומלץ או לא לצרוך קנאביס אם סובלים מחרדות?

לשאלה הזו, כמו לשאלות רבות אחרות הנוגעות לצמח הקנאביס ולשימושיו השונים, אי אפשר למצוא נכון להיום תשובה חד משמעית. יש המסבירים את חוסר האחידות בממצאים בקביעה שבטווח הקצר הקנאביס עשוי להקל על חרדות, אולם בטווח הארוך ייתכן שהוא יביא להתעצמות החרדות ולתסמינים פסיכוטיים. אבחנה נוספת שיש לבצע היא בהתאם למינון הקנאביס הנצרך, כאשר נראה שבכמויות מדודות גדלים הסיכויים להשפעה מרגיעה. מנגד, כמויות גדולות עלולות לפי חלק מהחוקרים להגדיל את הסיכונים להשפעה השלילית של הקנאביס על מידת החרדה של האדם.

כך או כך, סביר להניח שלמשוואת השפעת הקנאביס על האדם המשתמש בו נכנסים לא מעט משתנים: מינון הקנאביס הנצרך, תדירות השימוש, זן הקנאביס, גורמים סביבתיים שונים ועוד. כל אלו מביאים לכך שהשפעת הקנאביס היא אינדיבידואלית, ומסבירים מדוע אדם המשתמש בו חייב להיות עם האצבע על הדופק ולשים לב להתפתחות תסמינים אצלו, לכאן או לכאן. אם אנשים הסובלים מחרדות צורכים קנאביס על מנת להפחית אותן, אולם לא מבחינים בשינוי בפועל, יכול להיות שמומלץ עבורם לדבוק בדרכי טיפול אחרות. שימוש אך ורק על פי ההנחיות המדויקות, בליווי של בעל מקצוע, הוא דרישת חובה נוספת בדרך לבטיחות ולבריאות המלאים.

לקריאה נוספת:
Cannabis and anxiety: a critical review of the evidence
Marijuana and Anxiety: It's Complicated – Healthline
Marijuana and Anxiety: Does Marijuana Help Anxiety or Cause it? – The Recovery Village

 

אולי יעניין אותך גם:

השפעת מצוקה כלכלית על לחצים נפשיים

צמחי מרפא לחרדות – התמודדות עם מתח וחרדה באמצעות צמחי מרפא

דילוג לתוכן