על פי ההגדרה הבסיסית, חרדה היא מצב פסיכולוגי ופיזיולוגי המאופיין בתחושות של פחד ואי שקט, עקב המחשבה של האדם שדבר מה שלילי עלול להתרחש (גם כאשר מושא החרדה אינו ממשי). חרדות, על סוגיהן ודרגות החומרה המשתנות שלהן, הן מנת חלקם של אחוזים נכבדים מאוד באוכלוסייה. אבל זה לא אומר שאין מה לעשות איתן.
מהם העקרונות המרכזיים לטיפול בחרדות לפי NLP?
אם תפנו לשדה המשחק של הפסיכולוגיה או טיפולי הנפש, סביר להניח שההתמקדות הטיפולית בהם תהיה בעבר: ניסיון להבין מה התרחש בעבר או עמוק בתת המודע של האדם ושיכול להסביר את החרדה שהוא סובל ממנו. NLP מעניקה תפקיד מרכזי לתת המודע, אך עם הבדל משמעותי אחד: ברוב המקרים השיטה אינה מתמקדת במקור החרדה, תוך הנחה שהתמקדות שכזו עלולה רק לקבע את החרדה ובכך להפוך את ההתמודדות למורכבת אפילו יותר.
מה עומד בסיס שיטת NLP?
במהות הבסיסי שלו, טיפול NLP נועד ליצור תבניות חשיבה חדשות במקום אלו האוטומטיות (ולעיתים – המזיקות). אחד הכלים המרכזיים המשמש לכך הוא השפה, הן המילולית והן הבלתי מילולית. השפה הזו יכולה להגדיר את האופן שבו אנחנו רואים את החרדה ואת מושא החרדה, ובעיקר דרכי ההתמודדות שלנו איתם.
NLP: לקבל כלים להתמודדות חרדות
למרות היתרונות הטבעיים המובהקים של NLP, ברור שלא מדובר בפתרון קסם (אם בכלל אפשר לחשוב על פתרון כזה במקרה של חרדות שהאדם סובל מהן). יש לעבור את הטיפולים אצל מומחה לתחום, כשלחלופין אפשר להירשם למסגרת של לימודים – קורס או סדנה – להכרת עקרונות ה-NLP. היתרון כאן הוא שהאדם עשוי לקבל כלים החורגים בהרבה מהתמודדות עם החרדות, שעשויים להצעיד אותו קדימה במובנים שונים: למשל בקריירה או ביחסים הזוגיים.
לקריאה נוספת:
5 NLP Techniques to Reduce Your Anxiety
How NLP can help you to overcome anxiety and depression
Introducing Neuro-Linguistic Programming – NLPresearch