על הקשר הנפשי שבין חרדה לבין התמוטטות עצבים

התמוטטות עצבים היא בעיה נפשית חמורה הדורשת טיפול מהיר ומקצועי. עודף חרדה וחוסר במנגנוני התמודדות בריאים לניהול מה הקשר בין חרדה לבין התמוטטות עצבים?חרדות ולחצים, עלולים להוביל למצב של התמוטטות עצבים. כמות הלחץ הגורמת להתמוטטות עצבים, משתנה מאדם לאדם, כאשר הלחץ המכריע את האדם עשוי להיות נקודתי ופתאומי או מצטבר. אחד מן הגורמים הנפוצים ביותר להתמוטטות עצבים הוא חרדה הקשורה בעבודה. מה הקשר בין חרדה לבין התמוטטות עצבים? על כך בכתבה הבאה.

מהי התמוטטות עצבים?

התמוטטות עצבים מתרחשת כאשר אדם אינו מסוגל עוד לתפקד כרגיל, ואף מתקשה להשלים משימות קטנות ויומיומיות כגון פעולות נחוצות לשמירה על ההיגיינה האישית. אף שהמונח "התמוטטות עצבים" אינו נחשב כאבחנה רשמית בתחום הפסיכיאטריה,  התמוטטות עצבים עשויה להיות השפעה חמורה ושלילית ביותר על חייו של הסובל ממנה. בעקבות התמוטטות עצבים, ייתכן שאדם לא יוכל לעבוד, ללכת למסגרות חינוכיות, לטפל במשפחתו או לבצע פעילויות יומיומיות מסוגים אחרים. אמנם התמוטטות עצבים היא מצב זמני, מדובר במצב חמור ויש להתייחס אליה כאל משבר נפשי המחייב טיפול נפשי. הערכה של פסיכיאטר או איש מקצוע אחר בתחום בריאות הנפש יכולה לעזור לקבוע אם התמוטטות העצבים שהאדם עבר מקורה בהפרעה נפשית שמצריכה טיפול, כגון הפרעת חרדה.

כיצד חרדה משפיעה על האדם החווה אותה?

גורמים שונים עלולים להוביל למצב של התמוטטות עצבים אצל אדם, אך בדרך כלל מה שמוביל להתמוטטות הוא הצטברות של לחץ ועלייה ברמות החרדה שהאדם חווה ומתמודד עימן. אצל אדם אחד, המתח עשוי להיבנות באופן הדרגתי לאורך זמן, בעוד שאצל אדם אחר, סיטואציה מלחיצה או טראומה נקודתית, היא זו שתוביל למשבר. המשותף לשני התרחישים הללו, הוא החרדה הנלווית אליהם והלחץ להמשיך ולתפקד כרגיל למרות העומס הניכר והקשיים המכריעים שהאדם חווה.

כיצד כישורי התמודדות לקויים עם מתח ולחץ עלולים להוביל להתמוטטות עצבים?

אנשים רבים חווים רמות מתח גבוהות, אך לא כולם יחוו בהכרח התמוטטות עצבים עקב כך.
מה שמוביל להתמוטטות עצבים בעקבות חוויות מלחיצות, הוא חוסר יכולת או יכולת לקויה להתמודד ולנהל חרדות. חוויה של מתח רב וממושך בשילוב עם אי יכולת להתמודד איתו בדרכים בריאות, הם שגורמים בסופו של דבר למצב של התמוטטות עצבים. חשוב לזכור, כי גם אנשים שבדרך כלל מיטיבים להתמודד עם לחצים, יכולים להגיע לנקודת שבירה במצבים מסוימים.

מהן הפרעות חרדה? ומה משותף להן?

הפרעות חרדה הן בין ההפרעות הנפשיות הנפוצות ביותר בעולם המודרני. ישנם סוגים שונים של הפרעות חרדה, כגון חרדה כללית וחרדה חברתית, אבל כל הפרעות החרדה ללא יוצא מן הכלל, מאופיינות בדאגה מוגברת, עצבנות, חששות, ופחדים שהאדם חווה ביתר שאת. אדם המתמודד עם הפרעה חרדה לסוגיה, חווה חרדה חריפה ומתמשכת, שמפריעה לפעילות היומיומית הרגילה שלו. כאשר הפרעת חרדה אינה מטופלת במועד והאדם הסובל ממנה נאלץ להתמודד עם הרבה מתח, זה יכול לגרום להתמוטטות עצבים.

כיצד הפרעת חרדה קשורה להתמוטטות עצבים?

כאמור, לחץ עשוי להיות הגורם העיקרי להתמוטטות עצבים, אך הפרעות נפשיות כגון הפרעת חרדה או הפרעת דיכאון, עלולות להפוך את הפרט פגיע יותר ללחץ ולהשלכותיו השליליות. במקרים רבים של התמוטטות עצבים, מתברר בדיעבד כי ההתמוטטות היתה תוצר של מחלת נפש שלא אובחנה ולא טופלה כראוי. הניסיון של אותו אדם לחיות בצילה של אותה הפרעה נפשית לצד הלחצים בחיי היומיום שלו, יכול להביא בסופו של דבר להתמוטטות עצבים.

האם בכוחו של טיפול מוקדם בחרדה למנוע התמוטטות עצבים?

אבחון וטיפול הולם בהפרעות חרדה לסוגיהן, כמו בכל הפרעה נפשית, הוא נחוץ לשמירה על בריאות כללית איתנה, אך במקרה של מניעת התמוטטות עצבים מדובר על הכרח של ממש. רבים מן התסמינים האופייניים להפרעות חרדה חופפים לסימפטומים של התמוטטות עצבים, ולעיתים קרובות הם מופיעים בעת ובעונה אחת. לכן חשוב לבצע הערכה פסיכיאטרית מקיפה לכל אדם שחווה התמוטטות עצבים, כדי לקבוע אם יש בעיה נפשית שמצריכה טיפול כחלק מהטיפול וההחלמה המתמשכים באדם שחווה התמוטטות.

דילוג לתוכן